Inför Re-Amping

Förbered spåren för re-amping

Se till att ditt instrument är i god form. Sätt på nya strängar och se över intoneringen.

Spela in ett torrt spår med en ”direkt box” (DI-box) av hög kvalitet. När man ”re-ampar” ett spår, är det viktigt att källan är så ren och naturligt ljudande som möjligt. Om din gitarr fångar upp brum, flytta bort den från elektrisk utrustning som kan vara källan till brum. Som CRT-skärmar till exempel. Testa vart i rummet du får minst störning. Ibland kan det hjälpa att flytta/vinkla instrumentet bara nån decimeter.

Den vanligaste kopplingen när du spelar in för att ”re-ampa” signalen senare, är att koppla:

  • Gitarren till DI-boxens ingång
  • DI-boxens Thru-utgången vidare till din förstärkare.
  • DI-boxens balanserade utgång till inspelningsutrustningen ( vanligtvis ljudkortet ).

 

 

Genom att spela in på detta sätt kommer du att kunna lyssna på din gitarrförstärkares ljud vid inspelning av en den ”torra” signal. Det ”torra” gitarrspåret kommer att behålla den interaktion som uppstår mellan gitarren och förstärkaren som du normalt skulle höra och ”känna” när du spelar. Som tex Sustain och feedback.

Detta är den metod vi förespråkar, men det finns alternativ. Du kan också spela in ett ”torrt” spår genom instrumentingången (HiZ) på din mikrofonförstärkare / ljudkort ( obs! inte Line in ). Lyssna kan du göra genom exempelvis en AMP-simulator, då det är ganska tråkigt att bara lyssna på bara en direktsignal.

Spela in minst i 24bit 44,1 kHz upplösning. Det är upplösningen att föredra. (Max samplingsfrekvens 32bit 96kHz). Sikta på-3dB så att de mest högljudda topparna aldrig överskrider den tröskeln.

Re-amping sker normalt med gitarrer och bas, men kan göras med alla typer av källor där du vill ha ett naturligt ljud av en uppmickad förstärkare.

Om bara re-amping önskas och inte mix av låten, följ instruktionerna nedan. Om även mixning skall ske, följ ”Mixguiden” och skriva in vilka spår som önskas ”re-ampas” i spårdokumentet du skapat.

Exportera alla spår som ska ”re-ampas” som monofiler med samma startpunkt. Vi föredrar filerna i 24bit 44,1 kHz upplösning (max upplösning 32bit 96kHz). Gör en mapp per låt och lägga de exporterade ”torra” spåren i dem (1 låt = 1 mapp, 10 låtar = 10 mappar). Och komprimera dem. Zip eller. Rar

Klart!

Tveka inte att skicka ett mail om något verkar förvirrande.